ISO 14001:2015 Belgesi
ISO 14001:2015 Belgesi

ISO 14001 2015 Belgesi

                Çevre sorunlarının şiddetinin ve sıklığının artması beklenmektedir. Sanayi sektörü, çevre kirliliğine en fazla katkıda bulunanlardan biri olmaya devam ediyor, bu nedenle kuruluşlar çevre yönetimi ihtiyacının giderek daha fazla farkına varıyor. Çevresel bozulmanın üstesinden gelmek için çeşitli araçlar ve teknikler kullanılmıştır, ancak en başarılı yaklaşımlardan biri ISO 14001 , Çevre Yönetim Sisteminin (ÇYS) kullanılması olmuştur.

                ISO 14001, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan çevre yönetim sistemleri için uluslararası standarttır. Kuruluşların Çevre Yönetim Sistemlerini kurmalarına, uygulamalarına, sürdürmelerine ve iyileştirmelerine yardımcı olan gönüllü bir standarttır.

                Bir Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS), bir şirketin faaliyetlerinin tutarlı kontrolü yoluyla çevresel hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan bir çerçeveden oluşur. Varsayım, bu artan kontrolün şirketin çevresel performansını iyileştireceğidir. EMS'nin kendisi, ulaşılması gereken bir çevresel performans düzeyi belirlemez; her şirketin EMS'si, şirketin işine ve hedeflerine göre uyarlanır.

                 Bir EMS'nin Temel Elemanları:

  • Şirketin çevresel hedeflerinin gözden geçirilmesi
  • Çevresel etkilerini ve yasal gerekliliklerini analiz etmek
  • Çevresel etkileri azaltmak ve yasal gerekliliklere uymak için çevresel amaç ve hedefler belirlemek
  • Bu amaç ve hedeflere ulaşmak için programlar oluşturmak
  • Hedeflere ulaşmadaki ilerlemenin izlenmesi ve ölçülmesi
  • Çalışanların çevre bilincini ve yetkinliğini sağlamak
  • EMS'nin ilerlemesini gözden geçirmek ve iyileştirmeler yapmak

ISO 14001, bir çevre yönetim sistemini planlamak, kurmak, uygulamak, işletmek, izlemek, gözden geçirmek, sürdürmek ve sürekli iyileştirmek için gereksinimleri belirtir. Ek olarak, kuruluşların çevresel bozulmanın sonuçları ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan yasal yükümlülükler ile ilgilenmesine, müdahale etmesine ve bunlarla başa çıkmasına yardımcı olur.

                ISO 14001'in genel amacı, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile sosyal ve ekonomik ihtiyaçlar arasında denge kurmaktır. Kuruluşlar, belirtilen hedeflere ve politikaya ulaşmak için bir çevre politikası, hedefleri ve süreçleri oluşturmalarını gerektiren bu standardın uygulanması yoluyla genel çevresel performanslarını iyileştirebilirler.

ISO 14001 2015 Belgesi Nasıl Alınır?

                ISO 14001'e göre sertifika almak isteyen bir kuruluş için genel yol şudur:

 

  • Yönetim sisteminin uygulanması: Denetlenmeden önce bir yönetim sistemi bir süre çalışır durumda olmalıdır. Genellikle belgelendirme kuruluşlarının talep ettiği minimum süre 3 aydır.
  • İç denetim ve üst yönetim tarafından gözden geçirme : Bir yönetim sisteminin sertifikalandırılabilmesi için en az bir iç denetim raporu ve bir yönetim incelemesi olması gerekir.
  • Belgelendirme kuruluşunun (tescil kuruluşu ) seçimi: Her kuruluş kendi seçtiği belgelendirme kuruluşunu (tescil kuruluşu) seçebilir.
  • Ön değerlendirme denetimi (isteğe bağlı): Bir kuruluş, mevcut yönetim sistemi ile standardın gereksinimleri arasındaki olası herhangi bir boşluğu belirlemek için bir ön denetim gerçekleştirmeyi seçebilir.
  • Aşama 1 denetimi: Yönetim sisteminin tasarımının uygunluk incelemesi. Ana amaç, yönetim sisteminin standart(lar)ın gerekliliklerini ve kuruluşun amaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandığını doğrulamaktır. Aşama 1 denetiminin en azından bir bölümünün kuruluşun tesislerinde yerinde gerçekleştirilmesi tavsiye edilir.
  • Aşama 2 denetimi (Yerinde ziyaret): Aşama 2 denetiminin amacı, beyan edilen yönetim sisteminin standardın tüm gerekliliklerine uygun olup olmadığını, kuruluşta fiilen uygulanıp uygulanmadığını ve kuruluşun hedeflerine ulaşmasına destek olup olmadığını değerlendirmektir. Aşama 2, yönetimin takip denetiminin (isteğe bağlı) gerçekleştirildiği kuruluşun tesis(ler)indeki tesis(ler)inde gerçekleşir: Denetlenen, sertifikalandırılmadan önce ek denetim gerektiren uygunsuzluklara sahipse, denetçi bir sadece uygunsuzluklarla bağlantılı eylem planlarını doğrulamak için takip ziyareti (genellikle bir gün).
  • Takip denetimi (isteğe bağlı): Denetlenen kurum, belgelendirilmeden önce ek denetim gerektiren uygunsuzluklara sahipse, denetçi yalnızca uygunsuzluklarla bağlantılı eylem planlarını doğrulamak için bir takip ziyareti gerçekleştirecektir (genellikle bir gün). ).
  • Tescilin teyidi: Kuruluş standardın şartlarına uygunsa Tescil Ettiren kaydı onaylar ve sertifikayı yayınlar.
  • Sürekli iyileştirme ve gözetim denetimleri: Bir kuruluş tescil edildikten sonra, yönetim sisteminin hala standarda uygun olduğundan emin olmak için Belgelendirme Kuruluşu tarafından gözetim faaliyetleri yürütülür. Gözetim faaliyetleri, belgelendirilmiş müşterinin yönetim sisteminin uygunluğunu doğrulamaya izin veren yerinde ziyaretleri (yılda en az 1 kez) içermelidir ve ayrıca şunları içerebilir: bir şikayetin ardından incelemeler, bir web sitesinin gözden geçirilmesi, takip için yazılı bir talep, vesaire.

Firmamız İDCERT, size tüm bu konular hakkında gerekli profesyonel danışmanlık desteğini sunmaktadır ve yaşanan süreçleri kolayca atlatabilmeniz için yollar önermektedir. Hemen bizimle iletişime geçerek bütün ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.