Marka Tescili
Marka Tescili

Online Marka Başvurunu Hemen Yap!

Marka Tescili Nedir?

 

Marka tescili hakkında bilgi edinmek için öncelikle “Marka Nedir?” Sorusuna bilmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Bu maddenin en küçük yapı birimi olan atom gibidir. Maddenin olması için atom ve atomlara ihtiyaç duyulurken, marka tescilinin olması, alınması için de marka tescilinin atomu olan marka konumuna değinerek başlamayı tercih etmekteyiz.

Marka: Bir işletmenin/hizmetin aynı sektör veya farklı sektörlerden ayıran isim, işaret, sembol, seslerin tek tek ya da bir bütün içerisinde kullanılarak toplum içinde her bireyin kendine özel parmak izi gibi işletmenin/hizmetin parmak izi olarak tanımlanabilir.

Yukarıda markanın tanımını yaparak asıl konumuza değinelim.

Marka tescili: İşletme, kurum ve şahıslara ait ürün/hizmet adına dizayn edilmiş markanın hukuki boyutlara taşınarak hizmet/ürün kimliğinin taklit edilmesi, kopyalanması, çoğaltılması ve üçüncü şahıslara izinsiz kullanılmasını engelleyerek marka sahibinin tüm haklarının yasal olarak garanti altına alması şartıdır. Bu durum sadece başkaları tarafından kullanılmamasını önlemek değil, işletmenin kurumsal kimliğine vereceği potansiyel olası zararların temelden önüne geçmesini sağlamaktadır.

 

Marka Tescili Neden Önemlidir?

 

Kanuni yollarla himaye altına alınmış tescilli marka, işletmenin yaşamına ve süregelen

kimliğine yönelik olası zararları meydana gelmeden engelleme özelliğine sahiptir. Bu hususta gelebilecek zararlar sadece işletmenin imajına zarar vermekle kalmayıp, zamanla gelir kaybına yol açabilir.

Tescil edilmemiş markaların başkaları tarafından kullanılması kaçınılmazdır. Kullanmak ve taklit edilmesiyle kalmayıp, markanız üzerinde hak iddia ederek onu sahiplenme yoluna başvurabilirler. Tescil edilmemiş başka bir tabir ile koruma altına alınmamış markanız bir başka şahıs/kurum tarafından tescil edilirse artık yapacak hiçbir şey kalmamıştır. Sadece markanızın elinden gitmesiyle bitmeyerek, birçok yaptırıma boyun eğmek de mümkündür.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Tarihi’ne bakıldığı zaman bu gibi durumların oldukça yaşandığı görülmektedir. Markanızı tescil ettirmemek aslında işletmenizin kuruluş aşamasında aldığınız en büyük maddi ve manevi risk olarak görebilirsiniz. Ne yazık ki, bu risk zamanı kısa, uzun farketmez olumsuz olarak sizlere yansıması muhtemeldir. Tüm danışmanlık olarak şahsınızın/firmanızın imajına, firmanız bünyesinde markanıza/markalarınıza olası zarar ve risklere karşı her biri alanında uzman kadromuz ile önlemler alarak korumaktayız.

 

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

Marka başvurusu fiziki veya çevrimiçi olarak Türk Patent Ve Marka kurumuna

yapılabilmektedir. Başvuru yapabilmek için, başvuran bireyin tacir olması, ticari bir işletmeye sahip olması koşulu aranmamaktadır. Gerçek kişiler de marka tescil başvurusu yapabilmektedirler. Birden çok marka için tek bir başvuru yapmak kesinlikle mümkün

değildir. Her bir marka ayrı ayrı tescil başvurusu yapılmalıdır.

 

Marka Tescil Süreçleri Nasıl İşler?

 

Marka hakkının tamamen şahıs veya işletmeye geçmesi için, başvuru ardından yürütülen bir sürecin işlemesi gerekmektedir. Belirli aşamalar içeren bu süreç bazı aşamalarda zaman aralığı fazla olduğu gibi ortalama 8-12 ay gibi bir zaman sonunda bitime ulaşmakta ve başvuru kesin bir karara bağlanmaktadır.

  • ►Gerekli bütün evraklar ile birlikte tescil başvurusu
  • ►Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan başvuruyu inceleyerek, sınıflandırılması
  • ►Başvurunun yayınlanması
  • ►Meydana geldiği takdirde başvuru hakkında itirazların incelenmesi ve karara varılması
  • ►Tescil belgesinin teslim edilmesi ya da uygunsuzluk tespit edilerek reddedilmesi.

Bu süreçlerin ardından başvurusu onaylanan işletme/şahıs sicile kaydedilerek “Marka Tescil Belgesi” Almaya hak kazanır. Burada dikkat edilmesi geren diğer konu ise elde edilen

belgenin 10 yıl geçerliliği olmasıdır.10 yılın sonunda hak edilmiş belgeyi yenilemek için tekrar başvuru yapar ve 10 yıl daha kullanım hakkı kazanır.

Ayrıca 10 yıl sonunda 6 ay boyunca başvuru yapmayanların belgesi, otomatik olarak iptal edilir ve marka üzerinde bulunan koruma hakkı ortadan kalkmaktadır. Fakat 10 yıllık tescil süresi içinde 5 yıl geçmesine rağmen kullanılmaz ise markanın iptal edileceği

unutulmamalıdır.

Tüm danışmanlık olarak başvurudan itibaren tüm süreci başarılı ve uzman kadromuz bünyesinde siz değerli müşterilerimiz ile her aşamada irtibat halinde bulunarak; süreci

minimum seviyede ve en önemlisi başarılı bir şekilde sonuçlandırarak gerçekleştirmekteyiz.

 

Kimler Marka Tescili Yaptırabilir?

  • Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşı olanlar
  • Türkiye Cumhuriyet’i sınırları içerisinde sınai veya ticari faaliyetini sürdüren gerçek ve tüzel kişiler
  • Paris Sözleşmesi’ne veya Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmasına üye ülke vatandaşları ya da üye ülkelerde ticari veya sınai faaliyetini sürdüren gerçek veya tüzel kişiler
  • Türkiye vatandaşlarına hukuken veya eylemsel marka koruma hakkı veren ülke vatandaşları

Eğer yukarıda bulunan şartların uygunluğu sizlere raks ediyorsa marka tescil başvurusu yapmaya ve marka koruma hakkına sahip olursunuz.

 

Marka Tescil İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

 

Marka tescil başvurusu, başvuru sahibinin başvuru formunu, marka örneğini, başvuruya dahil olmuş konu, hizmet ve ürünlerin listesini, başvuru ücretinin ödendiği makbuz/belge, birliktelik marka veya garanti markası için yapılıyor ise Kanun’da düzenlenen şartnameyi, rüçhan hakkı talebi varsa rüçhan hakkı talep ücretinin ödendiğini gösteren makbuz/belge,

marka örneğinde Latin Alfabesi dışında harf veya harfler kullanılmışsa bunların Latin alfabesindeki karşılığını içerisinde kapsamaktadır. Yapılan başvuru üzerine, Türk Patent Endüstri tarafından yürütülen hukuki sürecin bitiminde gerçekleşmektedir.

 

Marka Tescil Kategorileri Nelerdir?

 

Her yıl sayıları artarak pazara giren ürün ve hizmetler düşünüldüğünde marka korumasının ve patentinin kurumlar açısından oldukça önemli olduğu gözler önüne serilmektedir. Bu nedenle; her sektörün kendine has özellikleriyle dolu ürün veya hizmetin belli başlı standartlar altında kategorilere ayırarak incelenmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, markanın kullanılacağı alan çerçevesinde başvuru yapılmalıdır.

Kategori alanı olarak 45 kategori kapsanmaktadır. Bu kategoriler arasında 1-35 arasında yer alanlar “Mal”,35-45 arasında yer alanlar ise “Hizmet” Kategorisinde yer alır. Bu kategoriler kurumun/şahsın geleceği ve imajı için son derece önemlidir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus başvuru yaparken uygun kategoriyi seçebilmektir. Çünkü tescil işlemi ardından kategori ekleme işlemi yapılmasına imkân yoktur. Planlama, yöneltme ve koordinasyon iyi yapılmalı ki, zamanla işletmenin yer alacağı alanlar öngörülmelidir.

Örnek olarak;

Bir kategoride yer alan sanayi ürününe ait marka ilerleyen zamanda gıda üzerine üretim yapmak istediğinde bu gerçekleşmez. Aynı marka adıyla başka bir kategori için başvuru yapılmak istenirse, tüm başvuru sürecinin en baştan başlamasının şartının kesinlikle bilinmesi gerekir.

 

Marka Tescil Başvurusu Reddedilirse Tekrar Başvurulabilir Mi?

 

Marka tescil başvuruları her ne kadar TPE tarafından onaylansa da, yapılan başvurunun onay almaması da mevcuttur. Onaylanmama durumunun birden fazla nedeni olabileceği gibi, en göze çarpan detaylar arasında başvurulan markanın diğer markalardan ayıracak farklı özelliklerin yeterli durumda bulunamaması, herhangi farklı bir marka ile benzer veya birebiri olması gibi nedenler meydana gelir. Fakat bu reddedilen kararlara belli yöntemleri yerine getirmek suretiyle itiraz etmek mümkündür. İmzaların unutulması, vekâletname vs. eksikliği gibi sebepler dolayısıyla reddedilmiş başvuruların, hukuki süreçler doğrultusunda mahkeme yolunun daima açık olduğu bilinmeli fakat bunun için uzmanlaşmış patent kurumlarıyla icabet etmelidir.

 

TÜM Danışmanlık Olarak;

 

Marka tescili hususunda merak edilen tüm sorularınız için değişen mevzuatı takip ederek bünyesine dahil eden profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Danışmanlık hizmeti bünyemizde bulunan uzman kadromuz, marka tescil başvurusu ile alakalı nasıl bir yol

izleyeceğiniz konusunda size yardımcı olmakta ve süreci en asgari sürede başarılı bir şekilde sonuçlandırmayı gerçekleştirmektedir. “Nereden? Nasıl alınır? Başvuru ne şekilde yapılır? “ gibi aklınıza takılan hiçbir detayı atlamadan hizmet veriyor, güvenle yatırım marka tescil belgesini alabilmeniz için sizlere yol gösterici olmaya devam ediyoruz. Ayrıca markanızın üçüncü şahıslar tarafından kullanılmasını önler, kullanılması esnasında itiraz ederek bu süreçleri uzman avukat kadromuz dahilinde yönetmekteyiz. Konu ile ilgili bizlerle iletişime geçerek ayrıcalıklı birçok avantajdan faydalanabilirsiniz.

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.