Sanayi Sicil Belgesi
Sanayi Sicil Belgesi

Sanayi Sicil Belgesi Nedir? 


     24 Nisan 1957 tarih ve 9593 sayılı Resmî Gazete'de 6948 sayılı kanunla yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Sicil Kanunu'nun 1. maddesinde sanayi işletmeleri, sanayi işleri ve sanayicilerin tanımı şu şekilde yapılmıştır: Bir maddenin şekli ve vasfı, bazı makine, cihaz ve aletler ile ya da tamamen el gücüyle değiştirilip işleniyorsa, bu işlemlerin yapıldığı yer sanayi işletmesi, bu işleri yapan ve buraları işletenler ise sanayicidir. Aynı kanunda tekrardan, sürekli bir şekilde ve seri olarak onarım yapan kuruluşlar, elektrik ya da diğer enerji üreten santraller, gemi yapımı gibi büyük şantiyeler ile bilgi teknolojisi ve yazılım konusunda üretim yapmakta olan işletmeler de bu tanımın içerisine dahil edilmektedir. Bütün bu kanunlar kapsamında, sanayi kuruluşu statüsüne dahil edilmiş olarak iş gören her türden işletmenin, Sanayi Sicil Belgesi alması ve bu belgeyi bulundurması yasal olarak bir zorunluluk haline getirilmiştir. 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu kapsamında 1. Maddesinde belirtilen 
“Sanayici” açıklamasına göre;

►    Elektrik/elektrik üreten santraller

►    Seri ve sürekliliği arz eden şekilde tamirat yapan firmalar

►    Gemi ve büyük kapasiteli inşaatlar

►    Maden ocakları ve maden işleyen konumlar

►    Bir maddenin vasfı, özgünlüğünü ve tamamlanmasını kısmi ve tamamen değiştiren ya da işleyen firmalar Sanayi Sicil belgesi bulundurma zorunluluğu taşımakta ve alabilmektedir. 

       Sanayi işletmelerini faaliyete başladıkları tarihten itibaren 2 ay içinde sanayi siciline tescil ettirmeyenler 6948 sayılı Kanununun 9’uncu maddesi idari para cezasına maruz kalacaktır. Ayrıca ilgili kanunun 2.  4. ve 5. Maddeleri kapsamında yer alan yükümlülüklerini yerine getiremeyen sanayi firmalarına kanunun 9. Maddesi uyarınca, doğru olmayan yanıltıcı beyanda bulunulması / bulunanlara ilgili kanunun 11. Maddesi uyarınca ve teftiş, denetimler doğrultusunda şirket dahiline yapılan Sanayi Sicil Belgesi müfettiş/görevlilere ibraz edilmemesi sonucu idari para cezalarına çarpıttırılacaktır. 


TÜM Danışmanlık olarak; Sanayi Sicil Belgesi kapsamında ülkemizin siz değerli firmalarına Sanayi Sicil belgesinin süreci ve alımı doğrultusunda profesyonel desteğinize cevap vermektedir. Ayrıca Sanayi Sicil Belgesi bulundurmasının zorunlu olan firmaların ileride doğabilecek herhangi bir idari yaptırıma karşı korumakta ve bilgilendirmektedir. 
 

Sanayi Sicil Belgesi Avantajları Nelerdir? 


Sanayi Sicil belgesine sahip firmaların birden fazla avantajları bulunmaktadır.

  • Elektrik ücretlendirmelerinde %20 oranda indirim uygulanmaktadır.
  • Elektrik tüketimi noktasında alınan TRT payından (%2) muaf tutulmaktadır.
  • Devlet tarafından yardım ve teşviklerinden yararlanılmaktadır.
  • Makine-teçhizatlar doğrultusunda KDV muafiyeti sağlanmaktadır.
  • Kambiyo satışlarında BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) oranı sıfır olarak tanımlanmıştır. 
  • İhale kanununda kapsamında yerli isteklilerin belirlenmesinde Sanayi Sicil Belgesi bulunan firmalar için tercih önceliği bulunmaktadır. 

Sanayi Sicil Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Dilekçe
  • İlgili firmanın kayıtlı olduğu odadan aslı gibidir onaylı kapasite raporu sureti
  • Sanayi sicil beyannamesi
  • Firmanın bir yıl öncesine ilişkin yıllık işletme cetveli ( Sanayi işletmeleri, kanunun öngördüğü üzere bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yılsonundan itibaren dört ay içinde (her yıl Nisan ayı sonuna kadar) vermek zorundadırlar.)
  • Ticaret Sicil Gazetesi – Kuruluş
  • Unvan değişikliği gerçekleşmişse unvan değişikliğini kapsamında Ticaret Sicil Gazetesi
  • Firma bünyesinde yer alan makine/teçhizat veya işletme binası kiralık durumunda ise noter onaylı kira sözleşmesi/fotokopisi 
  • Firma yetkilisine ilişkin imza sirküleri/ gerçek kişi statüsünde ise imza beyannamesi örneği
  • Yetki belgesi

 

Dikkat Edilmesi Gereken Hususular 


Alınmaya hak kazanılmış Sanayi Sicil Belgesinin süresi 2 yıldır. Belgenin verilişinden itibaren her 2 yılda bir vize (yenileme) yaptırılması gerekmektedir. (İlgili Kanunun 2. Maddesi) Unvan, üretim faaliyeti, iş kolu, kapasite raporu, adres değişiklikleri, faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlaması durumlarında 1 ay içerisinde ilgili kuruma bildirilmeli ve başvuru yaparak belgenin alınması gerekmektedir. (İlgili Kanunun 2. Maddesi) Üretim konumları birden çok olan firmalar hepsi için ayrı ayrı Kapasite Raporu almalı ve Sanayi Sicil Belgesinin de ayrı ayrı temin edilmesi gereklidir. Ayrıca Kanunun 4. Maddesi uyarınca sanayi işletmelerinin faaliyetlerine ve verilen bilgilerde değişiklik olması durumlarında bir ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) bilgi verilmesi zorunludur.
 

Sanayi Sicil Belgesi Vize İşlemleri İçin Gerekli Olan Evraklar 

Sanayi Sicil Belgesinin verilmiş olduğu tarihten itibaren her 2 yılda bir aşağıdaki evraklarla birlikte vize işlemi yaptırılması gerekmektedir.

  • Dilekçe
  • Sanayi Sicil Belgesinin aslı
  • Kapasite raporunun bir kopyası
  • İşletmenin Ticaret Sicil Gazetesi
  • İşletme yetkililerinin imza sirküleri (gerçek kişi olması durumunda imza beyannamesi örneği)
  • Yetki belgesi

 

TÜM Danışmanlık Olarak;


     Sanayi Sicil Belgesi kapsamında merak edilen tüm sorularınız için değişen mevzuatı takip ederek bünyesine dahil eden profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Danışmanlık hizmeti bünyemizde bulunan uzman kadromuz, Sanayi Sicil Belgesi ile alakalı nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda size yardımcı olmakta ve süreci en asgari sürede başarılı bir şekilde sonuçlandırmayı gerçekleştirmektedir. “Nereden? Nasıl alınır? Başvuru ne şekilde yapılır? Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?  Vb. “Gibi aklınıza takılan hiçbir detayı atlamadan hizmet veriyor, güvenle Sanayi Sicil Belgesini alabilmeniz için sizlere yol gösterici olmaya devam ediyoruz. Konu ile ilgili bizlerle iletişime geçerek ayrıcalıklı birçok avantajdan faydalanabilirsiniz.

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.