İleri Girişimci Destek Programı
İleri Girişimci Destek Programı

İLERİ GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

KOSGEB tarafından verilen destekler arasında halk tarafından hem daha yaygın bilinen hem de başvuru oranlarında ilk sıralarda yer alan destek programıdır. İleri girişimcilik desteğinden bahsetmek üzere öncelikle “Girişimci (müteşebbis)” kavramını açıklamamız gerekir.
Girişimci (müteşebbis) kavramı; İşletmelerin faaliyette bulunabilmeleri adına üretim faktörlerinin temin edilerek belirli bir dizayn çerçevesinde yönlendirilmesi gerekmektedir. Neyin, nasıl, ne zaman ve niçin üretileceğine dair karar veren, bu konuyla ilgili çalışmalar yapan kişilere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kişilere kısaca “girişimci” adı verilmektedir. Bir başka deyişle girişimci (müteşebbis), bir mal veya hizmeti üretmek, pazarlamak doğrultusunda kendine ait ya da başka kişi ve kurumlardan sağladığı sermaye ile üretim fonksiyonlarını bir araya getiren, bu faaliyetleri yerine getirirken ortaya çıkabilecek kar veya zarar etme riskini göze alan, ait olduğu topluma ve insanlığa katkıda bulunan kişi olarak tanımlanabilir.
Yukarıda yapılan tanım doğrultusunda girişimcilik desteği Geleneksel Girişimci ve İleri Girişimci Destek programı olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. İleri Girişimcilik destek programını Geleneksel
Destek programından ayıran unsur üretim ve Faaliyet Konuları Tablosunda faaliyet gösteren işletmeler söz konusu olmasıdır.
İleri Girişimcilik Destek programı, düşük, orta veya yüksek olarak gruplanan teknoloji seviyelerinden herhangi birinde üretim yapan gerçek kişi veya sermaye şirketidir. İleri girişimci KOSGEB başvuru sonrası kuruluş desteği ve performans desteği alır. Bunun yanında makine, teçhizat ve yazılım desteği, mentorlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği de alır.

Destek unsurları nelerdir?

Kuruluş Desteği

  • Gerçek kişi işletme 5.000 TL
  • Sermaye şirketi işletme 10.000 TL

Makine, teçhizat ve yazılım desteği

  • Düşük orta-düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 100.000TL,
  • Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 200.000TL,
  • Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 300.000TL

Mentörlük ve danışmanlık desteği

      10.000 TL

Performans Desteği

1.Performans Dönemi

  • 180-539 gün 5.000 TL
  • 540-1079 gün 10.000 TL
  • 1080 ve üstü gün 20.000 TL

2.Performans Dönemi

  • 360-1079 gün 5.000 TL
  • 1080-1439 gün 15.000 TL
  • 1440 ve üstü gün 20.000 TL

Sertifika Desteği

      5.000 TL

 

Destek Unsurlarına İlişkin Esaslar

İleri girişimcilik destekleri tamamen geri ödemesizdir.
Destek oranı %75 ‘tir. Makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda, destek oranına %15 ilave edilir.
Her performans dönemi bir yılı kapsar. Sosyal Güvenlik Kurumu 4(a) kapsamındaki tüm personel için hesaplanan prim gün sayısı toplamı esas alınır.
Girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir.

İleri Girişimcilik Desteğinden Yararlanma Koşulları


•    İşletmenin KOBİ bilgi beyannamesinin güncel hali olması
•    Başvurunun gerçekleştirilmesi adına önce geleneksel girişimci eğitimini tamamlayıp ardından ileri girişimci eğitiminin işletme kuruluş tarihinden önce tamamlanmış olması gerekir.
•    Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez
•    İşletme, destek programı başvuru tarihi itibari ile son bir yıl içinde kurulmuş olmalıdır.
•    Girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında; gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması, tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığının olmaması koşuldur.
•    İşletmenin destek programına başvuru tarihi öncesinde tür değişikliği yapması; değişikliğin sicil gazetesinde yer alması koşuluyla bu fıkra hükümlerine aykırılık teşkil etmez. Bu durumda işletme kuruluş tarihi olarak ilk kuruluş tarihi kabul edilir.
•    İşletme kuruluş tarihi, şahıs işletmeleri için vergi levhasında yer alan işe başlama tarihi, tüzel kişiliğe haiz işletmeler için ticaret siciline tescil tarihidir.
•    Girişimci işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.

Tüm Danışmanlık Olarak;

İleri girişimcilik desteği kapsamında merak edilen tüm sorularınız için değişen mevzuatı takip ederek bünyesine dahil eden profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Danışmanlık hizmeti bünyemizde bulunan uzman kadromuz, ileri girişimcilik desteği hususunda nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda size yardımcı olmakta ve süreci en asgari sürede başarılı bir şekilde sonuçlandırmayı gerçekleştirmektedir. “Nereden? Nasıl alınır? Başvuru ne şekilde yapılır?” gibi aklınıza takılan hiçbir detayı atlamadan hizmet veriyor, güvenle ileri girişimcilik desteğinden faydalanabilmek adına sizlere yol gösterici olmaya devam ediyoruz. Konu ile ilgili bizlerle iletişime geçerek ayrıcalıklı birçok avantajdan faydalanabilirsiniz.
 

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.