Yurt Dışı Pazar Destek Programı
Yurt Dışı Pazar Destek Programı

 

Genel olarak yurt dışı pazarındaki varlığımızı artırmak, ihracatı canlandırmak ve uluslararası ticaret pazarında söz sahibi olabilmek için bu program hayata geçirilerek yurt dışı pazarına açılmak isteyen girişimciler desteklenmiştir. Proje Yönetim Dairesi Başkanlığı tarafından tasarlanmış olan bu program kapsamındaki desteğe, ihracat yapmak ve yurt dışı pazarına açılmak isteyen firmalar başvurabilir.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası pazarlara girişlerine katkı sağlamak ve ihracat kapasitelerini geliştirmek amacıyla Yurt Dışı Pazar Destek Programı yürürlüğe girmiş ve KOSGEB tarafından başvurular alınmaya başlanmıştır.

Programın Amacı;

  • KOBİ'lerin dış pazarlara açılması için beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek
  • KOBİ'lerin dış pazar paylarının artırılması
  • KOBİ'leri uluslararası rekabetin aktörleri haline getirmek
  • İhracata başlayan KOBİ sayısını artırmak
  • E-ticaret yapmaya başlayan KOBİ sayısını artırmak

Programın İçeriği;

  • Proje bazlı bu destek programının süresi minimum 8 ay maksimum 24 aydır.
  • Proje başına toplam destek tutarı 300.000 TL'dir.
  • Destek oranı personel giderleri hariç %70 geri ödemesiz (hibe) ve %30 geri ödemeli (faizsiz kredi) olarak uygulanmaktadır.
  • İşletmeler bu destekten yalnızca bir kez faydalanabilmektedir.

Program için destek kapsamına giren öğeler ve desteklenen üst limit miktarları şu şekildedir;

  • Personel Gideri 90.000 TL (%100 Hibe)
  • Yazılım ve Donanım Giderleri 100.000 TL
  • Tanıtım Giderleri 100.000 TL
  • Yurt Dışı Fuar ve Seyahat Masrafları 150.000 TL
  • Test, Analiz ve Belgelendirme Masrafları 100.000 TL
  • Hizmet  Alım Giderleri 100.000 TL

Kosgeb destekleri hangi işleri destekliyor?

Bu ihracat destek programından kosgeb bilgi sistemine kaydı olan, yurt içi tescil belgesi bulunan ve teknoloji alanları tablosunda faaliyet göstermekte olan işletmeler bu yurt dışı pazar desteğinden faydalanabilmektedirler. İşletmeler ihracat yapacakları ürünler ve açılacakları yurt dışı pazarları hakkında detaylı bir proje hazırlayarak başvuru süreçlerini gerçekleştirirler. Belirli süreçlerden geçerek bu süreçleri başarılı bir şekilde tamamlarlarsa onay alarak bu desteklerden faydalanabilirler.

Bu destek kapsamında karşınıza çıkacak süreçler bazen zorlu ve baş ağrıtıcı olabilir. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak ve desteklerden kolay bir şekilde yararlanmak isteyen işletmeler genellikle sektörde uzman ve bütün ince ayrıntılara hakim bir danışmanlık firması ile çalışırlar. Bu sayede baş ağrıtan engellere takılmadan her şeyi tam olarak doğru yaparlar ve desteklere kolay bir şekilde ulaşabilirler.

Kosgeb destekleri ne zaman ödenecek?

Kosgeb destekleri, kosgeb hibe destekleri, yurt dışı Pazar destekleri ve diğer bütün destekler belirli zamanlar içerisinde başvurusu yapılarak, belirlenen zamanlarda ödemeleri gerçekleştirilmektedir. Başvuruların ardından detaylı bir inceleme ve değerlendirme süreci gerçekleştirilir. Bu süreçlerin ardından toplanan belge ve bilgiler ışığında destekten faydalanmaya hak kazanan şirketler açıklanır ve ödemeler yapılmaya başlanır.

Ödemeler genellikle başvuru yapılan süreçten sonra ve değerlendirme aşamalarından sonra gelen aylarda yapılmaktadır. Yurt dışı ihracat desteklerinden faydalanabilmek için bütün belge ve bilgileri eksiksiz bir şekilde yerine getirmek ve başvuru için gerekli olan belge ve sertifikalara sahip olmak gerekmektedir. Şirketler bazen ufak tefek eksikliklerden dolayı problem yaşayabilirler. Bu tarz problemlerin önüne geçebilmek için uzman bir danışmanlık firması ile çalışmak size büyük avantaj sağlayacak ve bu desteklerden daha kolay bir şekilde faydalanabilmenizi sağlayacaktır.

Kosgeb destekleri nasıl alınır?

Kosgeb destekleri genel olarak başvurular sonucunda gereken şartlar sağlanıyorsa alınmaktadır. Gereken şartları sağlamak ve gerekli belgeleri yerine getirebilmek için detaylı ve uzun araştırmalar yapmak gerekmektedir. Her şeyin tam olduğundan emin olunmadan başvuru yapılmamalıdır. Başvuru yapılacak olan ve ihtiyaç duyulan destek hangisi ise, o destek programı ile ilgili bütün prosedürler iyice araştırılmalı ya da bu konuda profesyonel olarak hizmet vermekte olan bir danışmanlık firmasından yardım alınmalıdır.

Yurt dışı Pazar destek programı öncelikli olarak personel giderlerinin karşılanması için destekte bulunur. Bu destek %100 bir şekilde hibe desteği olarak verilmektedir. Daha sonrasında yurt dışı fuar desteklerinden seyahat desteklerine kadar birçok farklı destekte belirli kurallara göre destekler sağlanmaktadır. Şartları sağladığınız takdirde, başvuruları zamanında ve eksiksiz yaptığınız durumda bu destekten kolay bir şekilde faydalanarak ihracatı artırmaya ve yurt dışı pazarına açılmaya yönelik hedeflerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Kosgeb destekleri ne zaman başlıyor?

Şirketlerin yurt içi tescil belgesine sahip olması ve son mali yıl içerisinde ihracat gerçekleştirmiş olmaları durumunda başvurarak faydalanabilecekleri bu destek, her yıl uygun görülen tarihlerde ve süreçlerde gerçekleşmektedir. Bu süreçler sonucunda programın sunmuş olduğu çeşitli desteklerden faydalanarak yurt dışı faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Program dahilinde ticarete dayalı çeşitli yurt dışı aktivitelerinde bulunabilir ve bu çalışmalarınız sonucunda bu desteklerden belirlenen oranlarda yararlanabilirsiniz. İhracatı artırmak ve yurt dışı pazarında pay sahibi olmak amacıyla yürürlüğe konulmuş olan bu program, ihracat yapmak isteyen KOBİ’lerin önünü açmaktadır.

Yurt dışı Pazar desteği ve diğer bütün desteklerden faydalanabilmek için çeşitli süreçlerden geçmek gerekir. Öncelikle başvuru yapabilmek için işletmenin gerekli koşullara uyması ve gerekli belgelere sahip olması gerekmektedir. Daha sonrasında başvurular yapılmalıdır. Bu süreçler içerisinde birçok aksilikle karşılaşılabilir. Bu noktada bu durumlarla karşı karşıya kalmamak ve desteklerden kolay bir şekilde faydalanmak için Tüm Grup Danışmanlık ile çalışarak profesyonel bir şekilde danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Aradığınız ve ihtiyacınız olan bütün bilgileri uzman personel desteği sayesinde bularak hiçbir engele takılmadan sürecin başından sonuna sorunsuz bir şekilde işleyiş gerçekleştirebilirsiniz. Bu ve diğer bütün destek programlarından yararlanmak ve bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’de yer alan şahıs ve ticaret şirketleri bu programa başvurabilir. Program kapsamında istenilen şartlar ise şunlardır;

- İşletmenin başvuru tarihi itibarı ile Yurt İçi Marka Tescil Belgesi’ne sahip olması gerekir.
- İşletmenin son onaylı mali yıl net satış hasılatını 300.000 TL olması gerekir.
- İşletmenin son onaylı mali yılda ihracat yapmış olması gerekir. (Ancak imalat sektöründe veya Öncelikli Teknoloji Alanları Tablosunda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde bu şart aranmaz.)

En az 8, en çok 24 ay süresince yararlanabilirsiniz.

KOSGEB tarafından ihracat yapmak isteyen firmalara belirlenen üst limit destek oranı 300.000 TL’dir. Bu tutarların %70’i geri ödemesiz (hibedir), %30’u ise geri ödemeli (faizsiz kredi) şeklindedir. Ayrıca personel giderinin %100’ü hibedir.

Başvuru KOSGEB’deki uzman tarafından şekil ve içerik yönünden incelenip onaylandıktan sonra kurulun değerlendirmesine kalır. Daha sonra işletme yetkilisi daha önceden belirlenmiş bir tarihte kurula sunum yapar. Sonrasında kurul projeyi onaylayabilir, reddedebilir ya da değerlendirme yapmak üzere işletmeden düzeltme talep edebilir.

Yazılacak proje için öncelikle hangi gider kalemlerinin seçileceği proje uzmanlarına belirtilmeli ve işletme bilgileriyle alakalı bir form doldurulmalıdır. Daha sonra proje uzmanları verilen bilgiler doğrultusunda projeyi hazırlayıp sisteme yükler. KOSGEB’deki uzman projeyi 1-2 hafta içerisinde onaylar ve proje kurula kalır.

Proje kurula kaldıktan sonra 1-2 hafta içerisinde işletmeye e mail gönderilir ve kurul tarihi bildirilir. İşletmedeki sorumlu KOSGEB’deki 4-6 kişilik kurula, proje ve hedefler ilealakalı sunumunu yapar. Eğer kurul projeyi onaylarsa 15 gün içerisinde bildirim yapılır ve proje bildirim tarihi itibariyle başlamış olur.

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.