1501 - Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı
1501 - Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı

Tübitak Sanayi, Ar-Ge projeleri destekleme programı, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, yani kobilerin, yenilikçi faaliyetlerinin ve proje esaslı tek araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerini desteklemek üzere Tübitak tarafından hazırlanmış bir programdır. Program ile amaçlanan kobilerin araştırma faaliyet alanlarının geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulan desteklerin verilmesi hedeflenmektedir. Geçtiğimiz yıllarda sanayi kuruluşları da bu programa başvuru yapabilirken günümüzde yalnızca KOBİ’ler başvuru yapabilmektedir.

Tüm Grup Danışmanlık olarak bu destek programından faydalanmanız için çeşitli çözümler sunmaktayız.

Tübitak Sanayi, Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Destek Miktarı

Destekleme programında herhangi bir limit söz konusu değildir. 1501 sanayi Ar-Ge projesi için verilen destek toplam tutarın %75’i kadardır. Fakat başvuruda bulunan KOBİ üretimde kullandığı teçhizat, ekipman, alet ve yazılımlar konusunda yerli malı belgesine sahipse ek olarak %15 oranında daha destek verilmektedir. Böylelikle projenin büyük bir kısmı destek programına dahil edilmiş olur ve KOBİ’lerin çok daha girişimci tavırla hareket etmeleri sağlanır. Ek olarak destek süresi proje bazında maksimum 36 aya kadardır.

Tübitak 1501 Programına Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Tübitak 1501 programı için başvuru yapabilmenin öncelikli şartı limited ya da anonim şirket olmaktır. Şahıs şirketleri söz konusu programa başvuru yapamazlar. Ayrıca KOBİ ölçeğinden daha büyük firmaların da başvuruları kabul edilmemektedir. Diğer yandan Tübitak 1501 programında herhangi bir başvuru sayısı kısıtlaması da bulunmamaktadır. İşletmeler, dilediği kadar proje ile programa başvuru yapabilirler.

1501 Projesi Kapsamında Desteklenen Giderler

Tübitak 1501 projesi kapsamına birçok gider kalemi dahil olmaktadır. Destek programına dahil edilen giderler şu şekilde sıralanabilir;

  • Personel giderleri (mevcutta çalışan ya da proje için alınacak personeller)
  • Ar-Ge laboratuvarı ve kalite kontrolü için teçhizat, test aleti, ölçüm cihazı gibi ekipman giderleri
  • Geliştirilecek olan ürüne ait bileşen ve hammadde giderleri
  • Teknik yazılımlar
  • Teknik proje danışmanlığı giderleri
  • Seyahat giderleri
  • Türkiye’de yer alan üniversiteler ya da Ar-Ge birimlerine yaptırılan ürün analiz ve laboratuvar giderleri

Tübitak 1501 Projeleri

Tübitak 1501 kapsamında birçok projeye destek sunulmaktadır. Aşağıdaki faaliyetlerden herhangi birisini yapacak olmanız ya da yapıyor olmanız destek programına başvuruda bulunmanız için yeterlidir.

  • Türkiye’de üretilmeyen, Türkiye’ye yalnızca ithalat yoluyla gelen bir ürünün prototipini üretmek.
  • Mevcutta var olan ürünün standartlarını yükseltmek.
  • Yeni ürün geliştirme
  • Proje kapsamına dahil olan ürün tasarımınıza ait üretim masraflarını düşürecek çalışmalar yapmak
  • Üretim süreçlerini geliştirmek
  • Türkiye’de yerli üretim olarak kullanılmayan bir yazılım geliştirmek

Tübitak Sanayi Ar-Ge Destek Programından Nasıl Yararlanılır?

Tübitak hibe desteklerinde genellikle aranan ilk şey projede teknik anlamda bir yeniliğin yapılıp yapılmadığıdır. Bu düşünceye sahip projeler genellikle yeterli görülmektedir. 1501 Tübitak desteği yeni bir icat ya da buluş için geliştirilen bir program değildir, süreçlerin iyileştirilmesine ve daha işlevsel hale getirilmesine yöneliktir. Proje geliştirme, projeyi Tübitak’ın isteyeceği kriterlere ve standartlara uygun hale getirmek gereklidir. Tüm grup danışmanlık olarak tam da bu noktada sizlerin hizmetinizdeyiz.

Tüm Grup Danışmanlık Hizmetleri

Tüm grup danışmanlık firması olarak 1501 Tübitak desteği projelerinizi geliştiriyoruz. Alanında uzman kişilerden oluşturulmuş olan ekibimiz, bu zamana kadar birçok proje geliştirmiş olup tabiri caizse işin bilirkişilerinden birisi haline gelmiştir.

1501 destek programına başvuran bazı projelerin reddedildiği görülüyor. Reddin sebeplerine baktığımızda aslında fikren kabul edilebilecek bir proje dahi olsa gerekli prosedürlere uyduramama, Tübitak standartlarına entegre hale getirememe gibi faktörler projelerin reddedilmesine neden oluyor. Teknik kadrolarımız, tüm bu prosedürleri ve işleyişi çok iyi bilmekte olup destek almayı hedeflediğiniz projeyi tamamen uygun bir şekilde Tübitak’a sunmaktadır. Tüm Grup Danışmanlık olarak Türkiye’nin en büyük proje ve hibe desteği danışmanlık firmalarından birisi olmanın gururunu yaşıyor ve her geçen gün sizlere daha iyi hizmet vermek için çabalıyoruz.

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.