ISO:9001 Hakkında Her Şey
ISO:9001 Hakkında Her Şey

20 Eylül 2021

ISO:9001 Hakkında Her Şey

ISO:9001 belgesi nedir, ne için alınır, nasıl alınır soruları işletme açmak isteyen kişilerce çok sık sorulan sorulardır.

Bir işletme bu belgeyi almadan önce işletme açısından nasıl bir fayda sağlayacağını bu yazımız da bulacağınıza inanıyoruz.

 

İlk önce bilmemiz gereken şey ISO:9001 Belgesi Nedir?

 

Hemen merakınızı giderelim. Firmanızın kalitesini ve kalite yönetimi şeklini belirten sizin imajınıza büyük katkı sağlayacak aynı zamanda rakiplerinizden farkınızı ortaya koyacak ve müşterilerin rakipleriniz arasında sizi tercih etmesinde büyük rol oynayacak kalite yönetim sertifikasıdır. ISO:9001, dünyanın en yaygın olan yönetim sertifikasıdır. Firmanız ne büyüklükte olursa olsun ISO:9001 firmanız en iyi şekilde hizmet ve performans yönetiminde kaliteyi arttırır aynı zamanda da sürekliliği sağlar.

 

ISO:9001 Belgesi Ne İşe Yarar?

 

Bu belgeyi ne işe yaradığını bilmeden alan çok fazla bilinçsiz firma vardır. Öncelikle bu belge duvara asacağınız bir belge değildir. Zaten bu belgeyi asmadan da farkınız ortada olacaktır. Bu belge bir firmanın küçük ya da büyük hiç fark etmez her firmada başarı için büyük rol oynar. Sizin ne düzeyde olduğunuzu gösterir. Bu sektörde işletme açmaktan daha zor olan şey ise o işletmeyi devam ettirmektir. Her sektörde bir sürü rakip var ve bunlar arasında müşterileri memnun edip sadakatlerini arttırmakta ve ayakta kalmanızda da çok büyük rol oynar. Eğer siz tercih edilip müşterileri kazanmak istiyorsanız her işinizin kalite kokması gerekir. Bu belgeyi almaya hak kazanırsanız bu çok kolay olacaktır. Tekrar söylemek gerekirse günümüzde neredeyse tüm sektörlerde gelişmeler mevcut ve haliyle çok fazla rakip var .Sizin hizmet ve performans kalitenizin çok iyi olması lazım. Artık müşteriler çok daha bilinçliler. Daha çok müşteriye yönelik çalışmanız, müşterinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamanız gerekmektedir. Bu yüzden bilinçli firmalar daha çok standart belge almak istemektedirler.

 

ISO9001 Belgesini Kimler Alabilir?

 

Asıl sorunun özü bu belgeyi kimler alabilir değil de kimler hak edebilir. Yani kısaca bu belgeye para verip aldığınızda değil hak edip aldığınızda çok iyi bir sisteminiz ve çok iyi bir kaliteniz olduğunu kanıtlamış olursunuz.

 

ISO Belgesi Nasıl Alınır?

 

ISO:9001 belgesini alabilmek için ilk adım olarak ihtiyaçların belirlenmesidir. Eğer yönetim sistemlerini kurmayı biliyorsanız bu süreci tek başınıza halledebilirsiniz. Ancak bilmiyorsanız bir danışman firma bulmanız gerekmektedir. ISO:9001 sürecini başlattıktan sonra kaliteli yönetim sistem içeriğini oluşturmanız gerekmektedir. Bu adımlardan sonra eğer hazırsanız başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra denetlenmeye hazırsınız demektir. Artık denetlenme vakti. Bu son adım. Eğer başarıyla geçtiyseniz denetlemeyi ISO:9001 belgesini almaya hak kazandınız eğer geçemediyseniz bu belgeyi alamazsınız.

 

ISO:9001 Belgesinin Faydaları?

 

Müşteri memnuniyetini çok iyi sağlarsınız.
Firmanızın imajı güçlenir.
Müşterilerinizin sizi tercih etmesi artacaktır.
Rakiplerinize göre çok önde olacaksınız.
Çalışanlarınız çok daha motive çalışacaklardır.
Uluslararası geçerliliğe sahip bir belge olduğu için size yurt dışı işlerinizde de çok yardımcı olacaktır.
Sürekli iyileşmeye gitmeniz çalışanlarınızın kalitesini de arttıracaktır.
Az maliyetle çok daha kaliteli işler başaracaksınız.
Kurallar sayesinde çok daha verimli çalışmalar yapacaksınız.
Hata olasılığınızı en aza indirgeyeceksiniz.
İşlerinizin daha güvende olduğunuzu hissedersiniz.
Bunun gibi pek çok şey daha size pozitif etki sağlayacaktır.

 

Sonuç olarak ISO:9001 belgesi sizin düzeyinizi temsil eder, her firma için bu belge büyük önem taşımaktadır. Siz de bu belgeyi almaya hak kazandığınızda sorumluluklarınızın çok daha kolay yerine getirdiğinizi, her şeyin daha sistemli olduğunu ve az çabayla çok daha fazla iş başardığınızı göreceksiniz. Müşterilerin size olan sadakatinin arttığını ve artık rakipleriniz arasında daha çok tercih edildiğinizin farkında olacaksınız. Her işinizin, küçük veya büyük, daha az maliyetle çok daha kaliteli bir iş şeklinde başararak bir yerde adınız söylenerek değil de yaptığınız işle o işin size ait olduğu çok daha açık bir şekilde ortada olacaktır. Yani adınızla değil ürettiğiniz, tasarladığınız, başardığınız her işin sizin firmanızdan çıktığı aşikar olacak. Ve sizin bu belgeyi almanız noktasında ihtiyaç duyacağınız her türlü hizmeti biz TÜM GRUP DANIŞMANLIK ŞİRKETİ olarak bu belgeyi almanızdaki riski en aza indirgiyor, gerekli görüldüğü takdirde ISO:9001 belgenizi eğitimli bir şekilde veriyoruz.

 

 

İbrahim Yağmur
Kurumsal Portföy Yöneticisi

 

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.